onsdag 10 december 2014

Idrottsreflektion
Jag har lärt mig att delta mer i aktiviteterna som man ska göra och inte ge upp så fort jag blir trött och det börjar bli jobbigt. Jag har lärt mig att tro på att jag kan göra olika saker som jag inte har trott att jag har kunnat innan. 


Jag har lärt mig att orientera och hur man läser en karta på rätt sätt. 

torsdag 20 november 2014

Rubidium
Rubidium har det latinska namnet Rubidus, och det betyder mörkröd. Den är silvergrå. Den kemiska beteckningen är Rb. Rubidium har atomnummer 37. Kokpunkten är 688°C och smältpunkten är 39°C. Rubidium tillhör gruppen alkalimetaller. 

Rubidium upptäcktes 1861 i Heidelberg av Robert Bunsen och Gustav Kirchhoff. De använde stektroskopi när de upptäckte Rubidium. 

Rubidium är mycket sällsynt men brukar finnas i kristaller. Man använder det framför allt i oscillatorer till atomur. Ett atomur är ett ur som mäter tiden och utgår från svängningsmaximum hos  atomer som t ex Cesium. 














Källor: 

Separationsmetoder

Separationsmetoder/ Blandningar kan delas upp

Uppgift: 
Du får en blandning av jord, grus, vatten, salt och karamellfärg. Uppgiften är att dela upp de olika ämnena. 

Syfte:
Visa att man på egen hand kan planera och utföra ett försök. 
Skriva laborationsrapport. 
Söka och använda information. 
Lära sig om de olika separationsmetoderna. 

Hypotes: 
Jag tror att man kan separera vissa delar, som vattnet. Jag tror inte att man kan separera grus och jord. 

Material:
Sil, tratt, filterpapper, bägare, en stor burk, en petriskål, papptallrikar och aktivt kol. 

Utförande: 
Vi tog en sil och silade bort vattnet från resten.  Vi tog vatten i jorden och gruset och silade det, då fick vi både jord och grus. Vi tog aktiv kol och silade i vattnet, så att vattnet och karamellfärgen separerades. Vi tog mer vatten i blandningen mellan grus och jord så att vi fick lera och grus. Sen silade vi det så att leran och gruset var separerade. 

Resultat: 
Det gick att separera alla saker i blandningen. 

Slutsats: 
Jag tyckte att det gick bra, det var lättare att separera sakerna än vad jag trodde. 

Felkällor: Man kan ha använt olika mycket aktivt kol. Det kan ha varit olika mycket av alla sakerna i de olika bägarna. 

Vocaroo Voice Message

Vocaroo Voice Message

fredag 3 oktober 2014

Bokrecention
Titel: War horse

Författare: Michael Morpurgo

Sammanfattning: Hästen Joey växer upp tillsammans med pojken Albert. Alberts pappa säljer hästen till kapten Nicholls som gjorde Joey till en krigshäst. Hästen går ut i krig och där får man följa honom genom faror och hans glädje trots kriget. Det utspelar sig under första världskriget. 

PLUS = Jag tyckte att boken var spännande för man vet inte hur det ska gå, i ena stunden är allting bra och i andra så är det livsfarligt.

MINUS= Jag tycker inte att det var någonting dåligt med boken.

INTRESSANT= Man lär sig om kriget och hur det kan ha varit för både människor och hästar. Man får en bild av hur det kan ha varit för människorna men också för hästarna som var mitt i kriget. 

Jag tycker att boken är mest lämplig för de som gillar hästar men också för de som vill läsa om krigen, för i denna boken så finns både och. Det handlar om en häst och de är i krig. 

Jag ger boken fem av fem stjärnor. 


Svåra ord:

Krater:
Det sprutade upp i luften och lämnade stora kratrar efter sig.

Seldon:

De var helt fläckfria i sina väloljade seldon.
Argumenterande text

Längre raster:
Jag tycker att man ska ha längre raster i skolan, eftersom det är bra för barn att röra sig och de kan både tänka bättre och de koncentrerar sig bättre också.

Barn behöver frisk luft och att röra på sig och om de inte får tillräckligt många och långa raster så kan de inte koncentrera sig på lektionerna. Om de inte kan koncentrera på lektionerna så lär de sig inte tillräckligt och då får de inte några bra betyg. De dåliga betygen leder till dåliga jobb och arbetslöshet. De dåliga jobben ger dålig lön och det kan bli svårt att betala räkningar och skatten, vilket kan leda till att det blir fler hemlösa.  

Man kan göra skoldagarna lite längre för att lägga in längre raster mellan lektionerna där barnen kan springa av sig och göra av med energin de har samlat på sig under tidigare lektioner. Det gör skolan roligare om man har längre raster där barnen hinner vara med kompisar och man hinner leka. Man blir uttråkad om man bara måste sitta i ett klassrum och jobba. Om man inte har mer än 5min på att sig att gå till nästa lektion så hinner man inte gå på toa eller ta frisk luft utan att man kommer försent. Om man inte hinner ha frisk luft så blir man trött och orkar inte lyssna på ad lärarna säger.


Förläng rasterna i skolan, för då lär man sig mer! Låt inte skoldagarna trötta ut barnen för mycket så att de hinner med sina fritidsaktiviteter, för de blir trötta om de inte får tillräckligt med frisk luft, vilket betyder att de behöver längre raster.
Personbeskrivning

Huvudpersonen i boken är en häst som heter Joey. Han är ett 1/2 gammalt, långbent föl som precis blivit bortfört från sin mamma när de såldes till olika ägare på en auktion. Joey är rödbrun med ett vitt kors i pannan. Mannen som hade köpt honom var en elak man som inte brydde sig ett dugg om Joey, men mannens son Albert tog hand om Joey hela tiden från det att Joey kom till deras gård. Joey och Albert blev bra kompisar och Albert lärde Joey att plöja tillsammans med den andra hästen Zoey som också bodde på gården. Zoey var en gammal arbetshäst och förutom Albert så var hon Joeys enda vän. 




Svåra ord:

Grevskap =  Län
Det kommer inte att finnas någon finare häst i hela grevskapet.

Myren = Sumpmark
Han ledde ofta ner mig till den tistel fyllda myren.

Plöja = Bereda väg
Hon var ofta borta hela dagarna för att plöja.

Bakut = Sparka bakåt
Jag vände ryggen åt honom och sparkade bakut.

Tämja = Göra tam


Om du inte anstränger dig för att tämja honom ska han bort. 

måndag 29 september 2014

Miljöbeskrivning
De är i Frankrike. De slog alltid läger i närheten av en by och en flod eller ett vattendrag. Tyskarna hade byggt skyttegravar.  Slagfältet var förstört och ödelagt. Det fanns inte en enda hel byggnad och inte ett enda grässtrå växte upp ur den sönderslitna och härjade jorden. På toppen av en mjuk sluttning fanns sönderslitna rester av en skog och direkt nedanför låg en rostig taggtråd som sträckte sig i horisonten så långt ögat kunde nå. 

Stämningen är inte så bra eftersom de är i krig. Människorna är oroliga och många hästar dör eller blir skadade och sjuka. 





Svåra ord:
skvadronen- Kavalleritrupp
Han ska vara finast i hela skvadronen. 

Crescendo- Stigande tonstyrka
Kanonernas växande crescendo sände rysningar längst ryggraden.

reveljen- Väckningssignal
han kom strax efter reveljen.

Skyttegrav- Skyttevärn
Det första värnet hade förvandlats till skyttegravar.

Artilleribeskjutning- Bombardemang

Det hade varit en natt med oupphörlig artilleribeskjutning.

torsdag 25 september 2014

A letter to Happy!

I think it´s completely wrong to wear dead animals. Some people think they are better than other just because they are wearing fur. A fur is expensive and I don´t understand why people will pay so much money for the skin of dead animals. 


Just think if you were an animal, for example a fox and people would catch you and kill you just to get your fur. They kill the animals by methods that don´t do any damage to their fur. They are usually strangled or killed by electricity. 
NO lab - smälta is koka vatten.

Uppgift:
Smält isbitar, koka vatten.

Syfte:
Träna på att laborera och använda brännare. 
Lära sig om de tre tillstånden fast- flytande- gas. 

Material:
Brännare, isbitar, termometer, trefot, glasstav, glasbägare, mobil eller annat sätt att ta tiden på.

Utförande: 
Lägg isbitarna i glasbägaren. Sätt glasbägaren på trefoten. Mät temperaturen och anteckna den. Tänd brännaren och sätt trefoten över brännaren. Mät temperaturen varannan minut och skriv upp temperaturen. Var uppmärksam på när isen smälter och när det börjar koka.

Hypotes:


Resultat: 
Tid (min) Temp. (°C)  Iakttagelser 
0
1,5° 

2

4
17°

6
33° Isen smält
8
68°

10
95° Kokar





Slutsats: Våra isbitar smälte efter 6min, då var det 33°. Det började koka efter 10min, då var det 95°. Vattnet börjar koka när det är runt 100°, men det behöver inte vara exakt så varmt. Det kan börja koka när det är 90° men det är för att i bubblorna så finns det vattenånga och den är 100°. Så även om vattnet runt omkring inte är 100° så kan det börja koka. När vi började så hade vi isbitar, de var i fast form. När isen hade smält så var det i flytande form och när det började koka så var det i gasform. 
Felkällor:  Man kan ha haft olika mycket vatten i glasbägaren, termometern kan ha varit olika bra och så kan man ha haft olika lågor på brännaren.

onsdag 24 september 2014


Detta är Joey. Han är rödbrun med ett vitt kors.