2. Tänk dig att någon du känner har blivit utsatt för en kränkning på internet. Argumentera för och emot risken att ett inlägg som du skriver för att försvara din vän också skulle kunna fungera som en björntjänst.
Om jag skriver ett inlägg för att skydda min kompis, så skulle jag själv kunna bli utsatt för kränkningar.
Jag kan också skriva på fel sätt så att de som läser inlägget tror att jag menar något illa mot specifikt de.
Det kan också vara så att då kan mobbarna tro att den mobbade är för feg för att våga säga ifrån själv och då tycker de att det är roligare och fortsätter.
Det skulle också kunna vara fler som går in och mobbar. Till slut kan det vara 50 mot 2 istället för tex 2 mot 1.
Men om jag inte skriver ett inlägg så kanske kränkningarna fortsätter och då kan det leda till värre saker som självmord.
4. Vad är det för skillnad mellan att ha ansvar, ta ansvar och få ansvar?
En person kan ha ansvaret för något, som tex tvätt och städning. Man måste ta ansvaret för sina egna saker. Vi får mer och mer ansvar ju äldre vi blir.
5. Ge några exempel på hur sambandet mellan frihet och ansvar har tolkats av olika filosofer och i olika religioner.
Ett exempel är något som den irländska författaren G.B. Shaw, han skrev: ”Frihet betyder ansvar. Det är därför de flesta människor fruktar den.”
I antikens Grekland var det många som trodde att ödesgudinnorna hade bestämt livets gång i förväg.
Sokrates menade att han kunde skilja mellan rätt och fel, varje gång han var på väg att göra något som var dåligt så hörde han en inre röst som varnade honom. Det är många som menar att han syftade på det vi idag kallar samvete.
Jean- Paul Sartre, den franska filosofen, påstod att människan var ”dömd till frihet”. Han menade att alla människor är tvungna att välja, och att det enda människan inte har valt är att födas. Ett citat från Jean- Paul Sartre:
Människan är dömd till frihet. Dömd - eftersom hon inte har skapat sig själv - men ändå fri. När hon en gång har kastats ut i världen, är hon ansvarig för allt hon gör.
Enligt koranen så har Gud all makt och att Gud ytterst bestämmer över allt. Men Gud har samtidigt gett människan full frihet att välja mellan ont och gott. När som helst kan djävulen försöka locka människor att begå dåliga handlingar. Men människan har enligt koranen ändå alltid ansvar för sina egna handlingar, de kan antingen göra som Gud säger eller inte. Man kan inte skylla på att man har blivit lurad av djävulen, men man kan också ändra sig och få upprättelse om man har gjort fel.
Man har en liknande uppfattning inom judendomen, när Adam och Eva åt av frukten så gjorde de fel. De förstod att de var nakna och att de måste dö. Det följer ett ansvar med kunskapen om livet; att försöka göra det goda. Människan är god i grund och botten. Gud har gett henne många möjligheter till det goda, trots att det inte finns någon människa som aldrig gör fel. Den som ångrar sig och försöker ställa allting till rätta blir förlåten av Gud.
7. De flesta betraktar numera drogberoende och alkoholism som en sjukdom. Trots det menar organisationen AA att det endast är alkoholistens eget ansvar som kan rädda denne. Resonera om organisationens syn på ansvar.
De anser att de som klarar av att vara nyktra visar att det går att leva utan alkohol, vilket gör att medlemmarna blir förebilder för varandra. Det innebär då att var och en inte bara har ansvar för varandra utan för hela gruppen. Det gör då att det blir lättare att fortsätta hålla sig nyktra. Det är deras eget ansvar att sluta dricka.
8. Vem har störst ansvar för att en vara inte skadar miljö, människor eller djur? Är det företaget som tillverkar varan, affären som säljer den eller konsumenten som köper den? Motivera ditt svar.
Jag anser att det är människorna som har störst ansvar för att en vara inte skadar miljön. Jag tycker det för att det är inte djuren som kommer på idéerna om nya varor, och det är inte de som skapar varorna heller. Jag tycker att det är företaget och affärens fel. Företaget som tillverkar varan förstör miljön pga alla utsläpp och allt som behövs för att skapa varorna. Affären som säljer varorna påverkar miljön när de fraktas till butikerna. Men jag tycker också att det är köparens fel för att den köper produkten och använder den, sen slänger köparen bort den utan en tanke på miljön.
10. Resonera om skillnader och likheter mellan ”vanlig” mobbning och nätmobbning.
Likheter mellan vanlig mobbning och nätmobbning är att det är kränkningar oavsett. Det får samma påverkan, man mår lika dåligt av det oavsett om det är nätmobbning eller vanlig mobbning. Det används hot i både vanlig mobbning och nätmobbning.
Skillnader mellan nätmobbning och vanlig mobbning är att med nätmobbning så vågar mobbaren inte säga det ”face to face” utan h*n skriver det på nätet istället. I vanlig mobbning så kan det också förekomma våld av olika slag, vilket inte kan förekomma i nätmobbning. Man säger/ gör inte heller samma saker i vanlig mobbning och nätmobbning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar