onsdag 28 januari 2015

Judendomen

1. Bar = När en pojke blir religiöst myndig, han är det när han är tretton år. 
Bat = När en flicka fyller tolv blir hon religiöst myndig.
Khetuvim = Skrifterna
halacha = Den judiska lagen
Jude = Det är en person som har judendomens tro. 
Kaddish = Det är en bön som den äldsta sonen läser när någon av sina föräldrar begravs. 
Kosher = Det är tillåten mat. 
Mitzva = Ungefär bud på svenska och det är vägledande. 
Neviim = Profeterna 
Tora = Den viktigaste delen av Tanakh, det betyder undervisning eller lära.

2. Om man har en judisk mamma eller pappa så föds man jude men man kan bli jude genom att konvertera också. 

3. När många judar höll fast vid sin religion så blev många kristna upprörda och besvikna. De kristna anklagade judarna för att ha mördat Jesus. Under medeltiden så utsattes judar oftast för förföljelser i kristna länder. Judar fick inte lov att äga jord, de fick inte gifta sig med kristna, och de fick inte lov att bosätta sig var de ville. 

Efter att islam hade grundats och araberna hade erövrat stora delar av Mellanöstern, Nordafrika och Spanien på 700- talet så blev det bättre för judarna som levde i de områden. När det kristna kungaparet Ferdinand och Isabella hade erövrat hela Spanien från muslimerna så bestämde de år 1492 att alla i landet måste vara kristna. Alla de hundratusentals judar som bodde i landet kunde välja mellan att döpas till kristna eller lämna sitt hemland. De flesta valde att lämna landet. 

4. Det är inte så vanligt att människor konverterar till judendomen eftersom att de måste delta i de judiska gudstjänstlivet och studera de religiösa skrifterna noga. Man måste verkligen försöka förverkliga uppdraget om att vara Guds vittne.

5. Deras uppdrag är att vara guds vittnen. 

6. Israel är som ett drömland för vissa judar. Men för andra judar är Israel landet som ungefär motsvarar det område där den moderna staden Israel ligger. 

7. Gud valde ut Saul till kung och under en invigningsceremoni så smorde en gammal domare Sauls huvud med en helig olja. Sen fick kungen namnet Messias som betyder den smorde. 
Messias var den fredliga ledaren som tog makten över världen. 

Den messianska tiden är när Messias tar över makten och skapar fred. 

8. De menar att goda handlingar kan göra världen fredlig. Vissa handlingar som att besöka sjuka eller skänka pengar till fattiga bör judar göra varje dag. 

9. Tikkun Olam - att laga världen. Man kan ” laga världen ” på olika sätt som tex att arbeta mot fattigdom, krig och miljöförstörelse, så att istället för att åka bil så kan man ta cykeln. Vissa judiska församlingar i USA bjuder in alla - oavsett religion - till ett gemensamt arbete för att ” laga världen ”. 

10. Judendomens övergångsriter är: Namngivning och omskärelse, Bar mitzva och bat mitzva, äktenskapet/bröllop och begravningen. 

Namngivning:
Namngivningen välkomnar ett nyfött judiskt barn. Det är en enkel men högtidlig namngivningsceremoni i synagogan. Pappan uttalar sonens eller dotterns namn och sen skrivs namnet in i församlingens bok över medlemmar. Oftast hålls också en stor fest för släkt och vänner. 

Omskärelse:
Enligt en tradition så ska alla pojkar bli omskurna åtta dagar efter deras födelse. Det innebär att förhuden på penis skärs bort. Även vuxna män som konverterar till judendomen måste omskära sig. 

Bar mitzva:
När en pojke blir tretton år och en dag gammal så blir han myndig. Då blir han bar mitzva, budets son. Efter det så får han själv ansvara för sina handlingar till Gud. Det är vanligt att han i samband med sin bar mitzva för första gången i sitt liv får läsa ett stycke ur Toran under gudstjänsten i synagogan. 

Bat mitzva: 
De firar på ett liknande sätt bat mitzva, budets dotter. Men eftersom flickor mognar tidigare än pojkar så sker ceremonin när flickan fyller tolv. I de ortodoxa församlingarna vill man inte förändra saker och då får inte flickorna framträda och läsa texten i synagogan. 


Äktenskap/ bröllop:
Vigselceremonin brukar ledas av en rabbin och det kan genomföras på många olika platser: i synagogan, i hemmet, i en samlingslokal eller ute i naturen. Brudparet står under en baldakin ( ett tak av tyg ) och det symboliserar deras kommande hem. I samband med att vigselceremonin äger rum så skriver mannen under ett äktenskapskontrakt där det står bland annat vad som händer om det skulle bli skilsmässa. Mannen brukar också krossa ett glas för att påminna alla om det stora templets förstörelse i Jerusalem år 70. Det visar också att man inte kan ta något för givet, inte ens kärleken. 

Begravning: 
Den döde tvättas och läggs ner i en enkel kista av trä som sen sänks ner i en jordgrav, i närvaro av den dödes familj, släkt och vänner och bekanta. Om det är möjligt så ska den lästa sonen läsa en bön som kallas för kaddish när någon av hans föräldrar begravs. Om en son inte kan närvara eller om den avlidna inte har någon son så får någon annan läsa kaddish. Den avlidnas släktingar håller en sorgetid med bestämda regler efter begravningen och för att visa sitt deltagande i sorgen så besöker vänner, släktingar och bekanta de efterlevande under den tiden. Man bör sätta upp en gravsten en månad efter begravningen. Man lägger inte blommor vid graven eftersom de vissnar utan man lägger småstenar på graven istället. En judisk grav är helig och evig. 

11. 
Forntiden och antiken: 
Det var under den tiden som texterna i Tanakh började skrivas ner.  Ett nytt tempel byggdes och judarna styrde återigen landet. Babylonierna tog över deras rike.


Medeltiden: 
Det var många judar som bosatte sig i Polen och Ryssland under medeltiden. Judar utsattes för förföljelser i kristna länder för att de kristna anklagade judarna för att ha ” mördat ” Jesus och försökte då tvinga judar att gå över till kristendomen. 

1800- talet:
Det blev friare för judar och de fick bosätta sig var de ville, och de fick samma rättigheter som alla andra invånarna i land efter land. Men utvecklingen var inte självklar i Ryssland. När den ryske tsaren mördades 1881 så anklagade man judarna helt felaktigt för att vara mördaren och en ny våg av mycket omfattande förföljelser bröt ut i Ryssland. Förföljelser kunde drabba också enskilda judar och det hände exempelvis den franske kaptenen Dreyfus. Han anklagades för spioneri och dömdes trots att han var oskyldig. En av anledningarna till att han var misstänkt var för att han var jude. Det bevisade att judar inte ens var säkra i länder som Frankrike där de hade samma rättigheter som alla andra medborgare.
1900- talet och fram till nu: 
Efter första världskriget så ökade förföljelserna mot judar igen. Det fanns antisemitiska organisationer i länder som Österrike, Tyskland, Ungern, Polen och Frankrike. De organisationerna förde kampanjer mot judar. I Tyskland så fanns en av de största organisationerna, den nazistiska rörelsen. Deras mål var att motarbeta och utrota judarna. Före och under andra världskriget under åren 1933- 1945 så förde den nazistiska rörelsen ett raskrig mot judarna. De byggde särskilda förintelseläger för att uppnå målet snabbt. De fick hjälp av många andra antisemitiska organisationer och människor i andra länder med att genomföra detta. De mördade närmare sex miljoner av Europas judar och detta folkmord kallas Förintelsen. Många av judarna flydde till USA för att komma undan förföljelserna i Europa. År 1940 så fanns det nära 5 miljoner judiska invånare i USA. 1947 så bestämde FN att landet skulle delas i en judisk och en arabisk del men det gick inte arabiska ledare med på så i maj 1948 så utropades istället den judiska staden Israel. Fem krig har rasat mellan Israel och de arabiska grannstaterna sedan dess. Israel har segrat i samtliga krig och har därmed tagit över ett större geografiskt område än vad som fanns i FN:s plan. Trots förhandlingar om fred så har konflikten snarare fördjupats med tiden. Israel har uppfattats som en ökad säkerhet för många av judarna. En lag säger att alla världens judar har rätt att invandra och bosätta sig i Israel. Hebreiska som bara talades av ett fåtal judar fram till 1940- talet talas nu av miljoner människor som bor i dagens Israel. 

12. 
Forntiden och antiken:
Det var bra att ett nytt tempel byggdes upp och att de började styra landet igen. Deras tro förstärktes eftersom texterna i Tanakh började skrivas ner. 
Det dåliga var att babylonierna tog över och tog judar till fånga. 

1800- talet:
Det bra var att det blev friare för judar, de fick bosätta sig var de ville och de fick samma rättigheter som resten av folket.
Det dåliga var att det inte gällde i alla länderna och det var fortfarande så att judarna fick skulden även om de var oskyldiga. 


1900- talet:
Det dåliga var att nära sex miljoner judar mördades i Förintelsen. 
Det som var bra var att judarna fick ett eget land efter andra världskriget. 

13. De flesta israelerna tycker inte att det är några problem med att har halachadomstolar. I skolor och på statliga inrättningar serveras mat enligt kosherregler och man använder den judiska kalendern som avgör vilka helger som ska firas i landet. De flesta israelerna är lediga under Sabbaten och många affärer, restauranger och företag är stängda från fredag kväll till lördag kväll. 

14. 


15. Antisemitism är hat och motvilja mot judar. Perioder när judar har fått verka i frihet har snabbt gått över i intensiva förföljelser som har grundats i antisemitism. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar