- Man har skrivna regler för att göra det lättare för människor att umgås och att inte göra som man vill. Utan regler skulle man kunna komma till skolan när man vill eftersom man inte måste vara i tid till lektionen.
Normer är oskrivna regler, saker som man bara gör, som att resa sig för en äldre på bussen. Riktmärken för hur man bör bete sig.
Man har lagar för att vi ska kunna leva tillsammans och ha ett samhälle som fungerar på ett bra sätt.
Man har det för att samhället ska fungera. Man har det för att kunna straffa brottslingar. För att kunna styra upp lekar och bollspel så att det ska kunna fungera.
2. Det börjar med ett förlag (proposition/motion). Först förbereds det i ett utskott. Utskottet fördjupar sig i frågan och undersöker förslaget. Sen blir det en öppen debatt i kammaren. Efter det blir det votering.
3. Man bryter mot lagar när man tycker att de är felaktiga eller orättvisa.
Arv: Man kan födas med vissa förmågor. Om man har bristande kontroll så kan man lätt hamna i konflikt med andra eller till andra brott.
Miljö: Om man växer upp i en dålig miljö med tex våld eller missbruk i hemmet så kan de hamna i fel gäng och då kan de börja göra brott. Det behöver inte vara i hemmet som man blir påverkad av utan det kan vara tex ett bostadsområde. Stress kan leda till brott. De som själv har blivit slagna så är det troligt att de själva använder våld. Det kan begås brott för att finansiera missbruk eller få de sakerna man vill ha.
4. Polisen börjar med en förundersökning och sen förhör de personer som kan berätta vad som har hänt. De letar också efter bevis som kan leda till att hitta den skyldige. Bevis kan vara fingeravtryck eller DNA. Sedan kanske en person blir misstänk. Då prövar åklagaren om ett åtal. Om ett åtal väcks så är det domstolen som dömer. Domen kan vara tex böter eller fängelse.
5. a) Huvudförhandling = rättegång
Man ska kunna se så att det går rätt till. Den tilltalade ska ha rätt till en försvarsadvokat om den inte har tackat nej. Så att det är en rättvis rättegång. Släkt, anhöriga och vänner till BÅDA parterna ska ha rätt att vara där.
b) Det är ett undantag om det är sexualbrott, (tvistemål), ungdomar och barn och rikets säkerhet.
6. De har en viss tid på sig att överklaga en dom. Man överklagar till hovrätten eller högsta domstolen. Högsta domstolen tar inte upp alla målen som överklagats. De tar bara upp de om kan bli prejudicerande eller är av speciellt intresse. Både målsägande och den tilltalade kan överklaga. Om en av parterna gör det blir det en ny rättegång.
7. Tvistemål är tvister mellan människor och det kan vara tex arvstvister eller vårdnaden av barn vid en skilsmässa. Det kan vara vid en skilsmässa och vem som ska få vad.
8. De flesta ungdomarna som begår brott får åtalsunderlåtelse, då beslutar åklagaren att inte åtala den misstänkta. Då får de inget brott men de förs in i brottsregistret.
9. Några straff vi har i Sverige är böter, fängelse, rättspsykiatrisk vård och samhällstjänst. Om man inte hade haft straff så hade alla kriminella fortsatt att göra brott och till slut så kanske alla skulle vara kriminella.
10. De kan få hjälp genom ekonomiskt stöd, samtalsstöd eller skyddat boende. De kan också få hjälp från brottsofferjouren som är en organisation som hjälper brottsoffer. Det finns också kvinnojourer som riktar sig till kvinnor som har utsatts för brott. Bris finns till hjälp för barn och unga som har utsatts för brott.
11. Polisens uppgifter är att minska brottsligheten och se till så att människor är trygga. Det är den enda gruppen förutom militärer som har rätt till att använda våld. En stor del av deras arbete går ut på att förebygga brott och inte bara att lösa brott och kontrollera trafiken.
12. De kan få hjälp med utbildning. De kan få psykologhjälp, och de kan få hjälp med att bli drogfria för att de inte ska begå fler brott.
13. Jag är emot dödsstraff. Jag är emot det för att om en person blir oskyldigt dömd till dödsstraff för ett brott som personen inte har begått och blir dödad och man får bevis för sent för att det inte var den dömde så kan man inte häva straffet.
14.
- Rättstat - Det betyder bland annat att lagen är lika för alla.
- Åklagare - Det är den som för talan mot den misstänkte.
- Påföljd - Det är ett annat ord för straff.
- Försvarsadvokat - Det är en person som för den tilltalades talan.
- Gripa - Det är när polisen tar fast någon.
- Domare - Det är ordföranden i en domstol.
- Nämndeman - De hjälper domaren i rättegångarna.
- Anhålla -
- Åtala - De ka åtala den misstänkte.
- Ed - Det är en försäkran som man svär i rättegångarna om att man inte ska ljuga.
- Mened - Det är om ett vittne ljuger.
- Häkta - Det är åklagaren som bestämmer om en person ska bli häktad eller inte.
- Skyddstillsyn - Det är när man inte blir dömd till fängelse utan är fri men är övervakad det första året.
- Villkorlig dom - Det betyder att den dömde hamnar i straffregistret, men slipper annat straff om den inte begår fler brott inom två år.
- Rättspsykiatrisk vård - Det är när psykiskt sjuka får vård.
- Civil olydnad - Det är när man protesterar mot något på ett fredligt sätt.
- Huvudförhandling - Det är målet i en rättegång.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar