onsdag 14 december 2016

Reflektion - fördjupningsarbete SO

Grupp: Rosa, Mayela, Jasmin, Max och Lukas. 

Vi har fått lite felaktig fakta och därför så diskuterar vi fel saker på vissa delar i inspelningen. 

1.Vilken eller vilka typer av konflikter har ni i gruppen?
  • Jag hade vietnamkriget och det var ett inbördeskrig mellan Sydvietnam och Nordvietnam. Vietnam hade delats i två delar efter det att Frankrike lämnat landet, och eftersom ledarna från de två olika delarna av landet ville att landet skulle styras på olika sätt så startades det ett krig. 
  • Rosa hade Irakkriget och det började för att landet hade gått in i en ekonomisk kris efter Irak- Irankriget. USA gick ut och sa att Irak var ett hot mot hela världen och det var tack vare det som kriget bröt ut. 
  • Mayela hade fotbollskriget och en av anledningarna till att det bröt ut var tack vare ett viktigt VM- kval i fotboll. De två lagen som skulle spela mot varandra var från Honduras och El Salvador. El Salvador vann och Honduras blev riktigt sura. Det slutade i en stor konflikt med många döda. 
  • Max hade Afghansk- sovjetiska kriget och det uppkom eftersom Afghanistan signalerade att de ville ha hjälp från USA, men USA lyssnade inte på deras ”rop” på hjälp. Då kom Sovjetunionen in och hjälpte till. 
  • Lukas hade Kubakrisen och det blev en kris eftersom den dåvarande ledaren var en diktator och det kunde han vara eftersom han hade ett stort stöd från USA, men när han blev störtad och den  nya ledaren tog över så sa han upp all kontakt med USA. Detta var på grund av att USA såg ner på den nya ledaren och det tyckte inte den nya ledaren om. 


2.Vilka likheter respektive skillnader hittar ni i era konflikter vad gäller orsaker, förlopp och konsekvenser/följder?
En likhet mellan Kubakrisen och fotbollskriget var att båda två var mer en kris än ett krig men de började av två helt olika anledningar. Kubakrisen kom till pga problem med diktatorer och andra politiska saker medan fotbollskriget var en större kris där man började pga en fotbollsmatch och som sen slutade i ett litet krig på fyra dagar och ganska många döda. 

Vietnamkriget kom till pga att landet blev uppdelat i två delar och ledarna för de olika delarna ville styra på olika sätt, och det än den enda konflikten i vår grupp som kom till pga den anledningen. Irakkriget startade efter att de hade försökt invadera Kuwait för att lösa en ekonomisk kris som uppkommit efter det Iran- Irakkriget men det enda de lyckades med var att hamna i ännu ett nytt krig istället. Afghansk- sovjetiska kriget uppkom enbart eftersom USA inte hjälpte de när de behövde hjälp och Sovjetunionen istället gick in och hjälpte de. 

En likhet mellan alla konflikterna förutom fotbollskriget var att USA var inblandat på något sätt, i vietnamkriget var de med och krigade på Sydvietnams sida. I Kubakrisen så tyckte inte USA om att de bytte ledare och pga det så sa Kubas nya ledare upp all kontakt med USA, i Afghansk- sovjetiska kriget så vägrade USA att hjälpa Afghanistan när de behövde hjälp och i Irakkriget så gick USA ut med en lögn om att Irak var ett hot mot hela världen vilket även startade kriget. 
En annan likhet mellan dessa är att i alla konflikterna förutom fotbollskriget och Irakkriget så är Sovjetunionen också inblandad på olika sätt. 


3.Ni fick i era arbeten ge förslag på hur era konflikter kunde förhindras.
Diskutera i gruppen rimligheten i dessa förslag.
Hittar ni gemensamma nämnare i hur ni tänkt förhindra konflikterna. 
Irakkriget skulle kunna stoppas genom att stora länder med makt, som USA, inte ska lägga sig i. Ett annat sätt kriget skulle kunna ha förhindrats på var att under presidentvalet i USA så var det egentligen den andra opponenten som skulle ha vunnit, men pga att domaren hade makten att bestämma om rösterna skulle räknas om eller inte så vann presidenten som sen förklarade krig mot Irak. 

Jag vet inte om om det fanns andra utlösande faktorer är matchen för fotbollskriget (det står inget på Mayelas blogg), men om fotbollsmatchen var det som utlöste fotbollskriget så skulle de kunna ha haft mer koll på matchen så att det kanske inte hade urartat så mycket som det gjorde. 


4.Diskutera i gruppen hur kunskapen om hur olika konflikter uppkommer kan användas för att dels förhindra framtida konflikter, dels skapa nya.
Man kan ju som bekant använda sig av historien för olika syften.
”Hur kan historia användas på olika sätt, i olika sammanhang och för olika syften?”
Använd en av era konflikter som exempel.
Om man vet anledningen till att ett krig eller en konflikt uppkommer så kan man hålla koll efter liknande saker sen och på det sättet kan man förhindra att krig uppkommer i framtiden. Men det kan också vara så att någon vet hur ett krig eller en konflikt har uppkommit och då kan de utnyttja den kunskapen till att starta nya krig och konflikter. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar