fredag 27 februari 2015

Hemkunskaps prov
1. 

2.Matcirkeln är indelad i 7 delar. Du får en bra variation av näringsämnen om du äter något livsmedel från varje grupp i matcirkeln. Livsmedel med liknande näringsinnehåll tillhör samma grupp. Du ska gärna äta mer av frukt, grönsaker, rotfrukter och fullkornsprodukter.

3. De 7 näringsämnena är: Kolhydrater, stärkelse, kostfiber, sockerarter, fett, protein och vatten. 

4. 
  • En del av tallriksmodellen består av potatis, matgryn, pasta, ris och bröd. De ger främst energi. Du ska först och främst välja fullkornsvarianterna. 
  • Den andra delen är lika stor som den första. Den består av rotfrukter, grönsaker, frukt och bär. De ger mycket fibrer, vitaminer och mineralämnen, men det ger lite energi. 
  • Den tredje delen är den minsta. Den består av kött, fisk, ägg eller baljväxter som till exempel bönor, ärtor och linser. 

5. Regnbågsfärgerna är röd, blå, grön, gul, orange, indigo och violett. 
Den rödfärgade maten skyddar hjärtat.
Gul -och orangefärgad mat skyddar ögonen och är bra för huden.
Grön färgad mat okar immunförsvaret. 
Blå-, indigo- och violett färgad mat skyddar njurarna och hjärtat. 

6. Fibrer är kolhydrater som bara kan ta upp hälften som energi. Resten når tjocktarmen helt opåverkad av annat. Det är bra för tarmarnas arbete och det motverkar förstoppning. Frukt, grönsaker, potatis och rotfrukter ger en större mättnadskänsla än de fiberfattiga livsmedlen vilket minskar risken att gå och småäta och det gör det lättare att hålla vikten. Den fiberrika maten är bra för hälsan, har man mycket fibrer i maten så gör det att blodsockret stiger och sjunker sedan långsamt igen. Mat med mycket fibrer har mindre fett än fiberfattig mat, vilket gör att man kan hålla blodfettsnivåerna låga. Den fiberrika maten är också bra för tänderna.

7. Vatten är mycket viktigt och utgör ungefär 60% av kroppsvikten. Vatten löser och transporterar näring till de olika delarna i kroppen, och för även bort avfallsämnen. Vattnet reglerar även kroppstemperaturen. Ca 2 liter vatten försvinner varje dag med svett, utandningsluft mm. En vuxen person kan klara sig i några dagar utan vatten men små barn är känsliga mot vätskebrist och efter en kort tid kan tillståndet bli livshotande. 

8. Du ska äta frukost, lunch, middag och mellan 2 och 3 mellanmål varje dag. Om du äter på regelbundna tider och varierar de jämt över dagen så kommer du och din kropp att fungera bättre. Om du gör det så håller du din blodsockerhalt jämn och du slipper trötthet, huvudvärk och humörsvängningar. Fördelar man måltiderna jämt över dagen kan kroppen använda energin och näringsämnena på ett bättre sätt. Det gör så att ditt humör blir jämnare, du får lättare att koncentrera dig och suget efter att småäta försvinner. Då äter du inte för stora portioner och det blir lättare att hålla vikten. Hoppar man över en måltid så  åker din blodsockerhalt berg- och dalbana, vilket leder till att du tappar ork och koncentration. 

9. Det omättade fettet är bra medan det mättade fettet inte är så bra för kroppen. De viktigaste fleromättade fettsyrorna som vi behöver är omega- 3 och omega- 6. Omättat fett minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, genom att sänka det skadliga kolesterolet i blodet. Om man vill äta mer omättat fett och mindre mättat fett så kan du enkelt göra det genom att välja flytande eller mjukt fett istället för hårt, för ju hårdare ett fett är i rumstemperatur desto mer mättat fett innehåller det. 

10. Man ska skölja av disken, sedan ska man spola upp varmt vatten i diskhon och hälla i några droppar handdiskmedel. Man ska börja med det minst smutsiga och avsluta med det mest smutsiga, för då håller sig diskvattnet rent längre. Använd en diskborste eller en svamp. Skölj disken i en balja. Använd kallt vatten om disken ska självtorka och varmt om du ska torka den med en handduk. Rengör diskhon och baljan, skölj ur diskborsten eller svampen. Ta upp eventuella matrester. Torka av diskbänken, skölj ur disktrasan och häng upp den. 

11.



12. Svamparna i jästen utvecklar alkohol och kolsyra när de får näring. Bästa temperaturen för att jästen ska jäsa är ca 37°C (fingervarmt). Om temperaturen är för hög dör svamparna och då kan inte brödet jäsa. Om man jäser i låg temperatur så tar det längre tid att jäsa men degen utvecklar mer smak och arom. Torrjäst kräver 45-50°C för att det ska bli bästa resultat. När bakpulver blandas med vätska och gräddas så bildas det kolsyra och kakorna/ bröden höjs och blir porösa. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar