onsdag 25 februari 2015

Kristendomen

  1. Romarna styrde i Israel/Palestina. Romarna samlade in skatt. Det fanns en romersk landshövding som kontrollerade att allt gick rätt till. Vissa judar var nöjda med att romarna bestämde men de flesta judarna var emot det romerska styret. Några av de var fariséerna, som var mycket noga med att följa judiska traditioner och levnadssätt enligt Nya testamentet. En del som bodde utanför Palestina var greker och romare och de hade övergått till judendomen. 

3. Från början var dopet ett sätt att rena sig från synder och för att visa att man ville delta i kyrkans gemenskap. Man tillämpade ursprungligen vuxendop men det blev så småningom allt vanligare med barndop. Det sammanföll då med namngivningen och det har för många blivit det viktigaste. Ortodoxa doppar hela kroppen. 

 I islam så tvättar man sig innan bönerna. De ber fem gånger om dagen och de tvättar sig alltid innan bönerna. De tar alltid av sig skorna och man tvättar fötterna. Hinduer badar i Ganges. De bränner de döda och sprider askan i Ganges. 

Nyfödda barn välkomnas med en högtidlig namngivningsceremoni i synagogan där fadern uttalar sonens eller dotterns namn. Namnet skrivs sen in i församlingens bok över medlemmar. Oftast hålls också en stor fest för släkt och vänner. 

4. Liknelser är när man beskriver något så att andra förstår vad man menar utan att man egentligen säger det. Tex: Svart som natten. Då är någonting becksvart/ jättemörkt. 

5. Det menas med att man ska visa kärlek till sina medmänniskor, de fattiga och de sjuka. 

6. Messias eller Kristus som det heter på grekiska. 

7. Paulus övertygade lärjungarna om att det räckte med att tro och döpa sig för att bli kristen och då gick fler över till kristendomen.  

11. För de kristna så är påsken den viktigaste högtiden eftersom det var då Jesus dog och återuppstod. 
Judarna firar påsk till minne av israelernas uttåg ur Egypten. Påsken är befrielsens helg. 

12.  Den tredelade kyrkan är den kämpande, den lidande och den triumferande kyrkan. Den kämpande kyrkan är rättvisa, fred och människorna kämpar för det goda.     Den lidande kyrkan: I skärselden så väljer Gud var man hamnar efter döden, himlen eller helvetet. 
Om man hamnar i himlen så kommer man till den triumferande kyrkan. 
Handlingar i livet påverkar vad som händer efter livet. Katolska, Islam, judendomen: handlingar viktigare en tro, inget himmel eller helvete. Buddismen åter föds till något bättre. Hinduism åter föds till något bättre. 


13. a) De har sju sakrament. De öser vatten tre gånger över huvudet vid dopet. Konfirmationen - Undervisning om kristendomen. Ortodoxa direkt efter dopet. Nattvard - måltid med bröd och vin (oblat) , Jesus lekamen. De andra också. (Judarna: Bar/ Bat mitzva.) Skilsmässa ej tillåten. Abort ej tillåtet. Preventivmedel ej tillåtet. Ej otrohet. Sista smörjelsen. Träffa en präst innan döden, får olja. Präster har tystnadsplikt. Får inte tala om syndares brott. Blir man präst får man inte gifta sig, man gifter sig med kyrkan. 

b) Inom de ortodoxa så kallas sakramenten för mysterier. De har sju sakrament. Man doppar brödet i vin och serverar det med en sked vid nattvarden. Konfirmationen är samma som i de andra. Ortodoxa direkt efter dopet. Präster får gifta sig. 

c) De har bara två godkända sakrament: dopet och nattvarden. Och det var tillåtet för prästerna att gifta sig. 

16. Ett avlatsbrev var ett kvitto som syndare fick. Den ledande inom det katolska kyrkan behövde pengar och började sälja avlatsbrev, och de som köpte avlatsbreven kunde förkorta sin egen eller döda släktingars tid i skärselden. 

17. Evangelisk - lutherska var Luthers form av kristendomen. Deras gudstjänster innehöll predikan på folkets språk. Luther skrev egna psalmsånger. 

Den reformerta kyrkan infördes av Jean Calvin på 1530- talet. Människans huvuduppgift är att ära Gud och att leva efter hans ord. Kyrkobyggnaderna är enkla och saknar nästan helt utsmyckningen. Det som blev kvar var bara en talarstol och bänkar för åhörarna. Deras ledare väljs av medlemmarna och de kallas äldstebröder. 

Den anglikanska kyrkan skapades av kungen Henrik VIII på 1530- talet. Påven gav inte honom tillåtelse till skilsmässa och då sa kungen upp kontakten med Rom och skapade den anglikanska kyrkan. Det blev en statskyrka och den engelska regenten är kyrkans högsta ledare. Kyrkan kallas ibland för Church of England. 

För att få spridning så skrivs Bibeln på hemspråket. Kungar bestämmer att landet ska bli protestantiskt. Kyrkan får mindre makt, kungar får mer makt och pengar. 

18. Det menas med förändringar. Man brukar sammanfatta förändringarna med reformationen. 

19. ”Religionskrig” i Europa:
Katoliker och protestanter hamnade till stor del på var sin sida i kriget. Det trettioåriga kriget varade mellan 1618 och 1648. Religionen spelade en viktig roll under kriget. 

Franciskanerna:
Franciskus av Assisi grundade en tiggarorden i protest mot folk som levde i överflöd. Det var många som följde hans exempel och flera kloster växte upp. Franciskus hade en kvinnlig vän Klara av Assisi. Hon startade lika dana grupper för kvinnor. I Stockholm bildades Sankt Klara kloster där Sankt Klara kyrka ligger idag. Påven som valdes 2013 inom katolska kyrkan valde sitt namn Franciskus efter Franciskus av Assisi och han sa att han stod på de fattigas sida i samhället.                                        
Sovjetunionen/ Ryssland                                                                                                     
Mellan 1917 och 1991 (Sovjettiden) så förföljdes kyrkan och de troende, många kyrkobyggnader beslagtogs. De beslagtagna byggnaderna förvandlades till stall eller varumagasin. I det ryska samhället så har kyrkan återigen fått en viktig ställning de senaste åren. Det har ökat kraftigt med antalet kloster och öppna kyrkobyggnader. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar