måndag 26 september 2016

Sammanfattning - ljudinspelning William Golding

När William Golding skrev boken så valde han att skriva om småpojkar eftersom han själv har varit en liten pojke, så han vet hur det är. Han ville inte skriva om småflickor då han inte visste hur det var. Han bestämde sig för att skriva boken med hjälp av sin fru. 

torsdag 22 september 2016

Sammanfattning celldelning

Alla celler förökar sig genom delning, och de encelliga organismerna blir fler till antalet. Under den större delen av en cells liv ligger kromosomerna huller om buller utan att synas men strax före en celldelning drar DNA - molekylerna ihop sig och då kan man se de genom ett mikroskop. 

En cell har normalt 46 kromosomer och vid strax innan celldelningen så har en cell 92 kromosomer. Vid delningen går 46 kromosomer till varje dottercell och på så vis får de lika många kromosomer som modercellen. En blivande människa består av en enda cell när en spermie smälter samman med en äggcell, men under fosterutvecklingen och medan barnet växer så delar cellerna väldigt mycket. 

Från början så trodde man att arvet fanns i blodet, och det är därför man fortfarande använder uttrycket ”blodsband” när man säger att man är släkt med någon. Men numera vet man att arvet överförs från föräldrar till barn med könscellerna, ägg och spermie, och alltså inte med blodet. 


Spermie och ägg bildas genom celldelning, men den celldelningen är annorlunda eftersom antalet celler minskar, de reduceras. Denna celldelning sker bara i äggstockarna och testiklarna. Människans könsceller har 23 kromosomer, och när ägget och spermien smälter samman vid en befruktning får barnet 23 kromosomer från mamman och 23 kromosomer från pappan, och det sammanlagda antalet blir alltså 46 kromosomer. 

onsdag 21 september 2016

Om William Golding - Flugornas herre

Han skrev boken för att visa världens människornas rätta ansikten och för att visa den mänskliga civilisationens sårbarhet och akilleshäl. Det här temat fanns redan i barnbok men han ville att den skulle finnas i vuxenbok också. Det var ett varnande exempel, det visade hur lätt människor kunde förvandlas till sadister och blodtörstiga tyranner.  
Han skrev också boken för att han ville visa vad som verkligen kunde ha hänt om några pojkar tvingades leva tillsammans under svåra omständigheter. 

William var lärare från början och han fick många erfarenheter av skolpojkarnas uppträdanden och beteenden både i klassrummet och utanför. Han inspirerades till boken av det han hade upplevt tillsammans med sina elever. 

Det andra världskriget kom att påverka och dramatiskt förändra Williams liv liksom alla andra unga mäns. Han skrevs in som officer vid den brittiska örlogsflottan som var specialutrustad för vissa krigsuppdrag. 

Primitiva och destruktiva krafter hos vanliga medborgare hotade att ödelägga det civiliserade hos människan. Han började så småningom att forma sin pessimistiska syn på människan och civilisationen med hjälp av minnena och upplevelserna under andra världskriget. Han började långsamt bygga upp sin övertygelse att människan är inte i grunden en god varelse; nej, ondska och maktgalenskap lurar någonstans i människosjälen. 

Goldings böcker är oftast allegorier, ett slags bildliga berättelser som kan uppfattas som liknelser om de värden och idéer som tycks vara mest typiska för människor i vår tid. Allegorin är inbakad i den realistiska berättelsen. 

I boken blev elden en symbol för överlevnad, men den blir också symbolen för det lömska våldet som växer och växer och hotar att förgöra de alla. 

Men när officeren stiger i land på ön så är det plötsligt som om deras grymma förföljelser reduceras till en oskyldig barnlek och genom de vuxnas ögon tycks pojkarnas sadism och maktgalenskap vara rena skämtet. Det är nämligen så att krigsfartyget deltar i det tredje världskriget, ett atomkrig, som hotar att ödelägga jorden och utplåna mänskligheten. 


Flugornas herre är en skräckinjagande allegori över de vuxnas värld.  

tisdag 20 september 2016

Resonera och reflektera s.163

2. Vad hände den ”svarta torsdagen” den 24 oktober 1929? Vilka följder fick den dagen?
På sommaren 1929 började en del företag att få problem med att sälja sina varor. Tidigare så hade postorderföretagen, som hade många lantbrukare bland kunderna, känt av det. Det fanns inte köpare till allt som industrierna framställde. Reaktionen på aktiebörsen kom sista veckan i oktober, folk trodde att värdet på aktierna skulle sjunka när företagen gick sämre så därför började folk sälja de. Den 24 oktober, ”den svarta torsdagen”, utbröt panik på börsen, alla ville sälja sina aktier men ingen vågade köpa. Detta gjorde att aktiernas värde rasade och förmögenheter försvann på en dag. Folk som hade lånat för att köpa aktier kunde nu inte betala tillbaka, och det gjorde att flera banker gick omkull. Företag var tvungna att avskeda folk och det ledde till att arbetslösheten steg. De arbetslösa hade inte längre sina löner, då kunde de inte köpa lika mycket vilket ledde till att efterfrågan på en lång rad varor sjönk. Företagen var därför tvungna att minska produktionen av varor och de var även tvungna att avskeda ännu fler. Detta gjorde så att det till slut var mer än tolv miljoner amerikaner arbetslösa. Det som hände i USA fick återverkningar i resten av världen eftersom USA var det ledande industrilandet. Det spred sig en djup ekonomisk kris över den industrialiserade världen. 


3. Roosevelt bidrog på flera sätt till att minska arbetslösheten. Bland annat fick jordbrukare betalt för att inte bruka sin jord och arbetslösa fick kontant arbetslöshetsstöd. Hur gjorde detta att arbetslösheten minskade?
När jordbrukare fick pengar för att inte bruka sin jord, så minskade överskottet av jordbruksprodukter. När jordbrukarna hade pengar att handla för så ökade efterfrågan på fabrikernas varor. 

Tack vare att arbetslösa fick penningbidrag så ökade efterfrågan ytterligare efter fabrikernas varor. 

Dessutom så tog staten mer kontroll över bankerna så att den sparandes pengar var säkra när de var insatta på banken. Man ville återge folket förtroende för bankerna så att de vågade sätta in sina pengar där. Bankerna behövde ju ha pengar så att de kunde låna ut till de som ville starta företag. 


7. Vad innebar nazisternas ideologi? 
Nazisterna var inte bara nationalistiskt, det var också rasistiskt och antisemitiskt och enligt partiets raslära var historien en kamp mellan något som man kallade för ariska eller europeiska rasen och judarna. 

I europeisk historia hade antisemitismen djupa rötter, och redan under medeltiden hade det förekommit förföljelser av judar. Det var populärt bland de styrande att ge judarna skulden om ett land blev drabbat av olyckor. Judarna ansågs vara ”icke- människor” som egentligen inte hade rätt att leva enligt nazisterna, och enligt de så styrde judarna både den internationella finansvärlden och kommunismen. 

Nazisterna var också antidemokratiska och de hyllade en våldsideologi där den starke alltid hade rätt, och enligt denna ideologi kände ledaren vad hela folket ville. Ledaren kunde då fatta alla beslut utan att behöva ta hänsyn till andras åsikter. 

Det betydde att det inte fanns plats för några andra politiska partier, och nazisterna såg kommunisterna och socialdemokraterna som de främsta politiska motståndarna och de kunde bekämpas med våld. 


Nazisterna var fanatiska motståndare till Versaillesfredens beslut, och även här gällde våldsideologin. De tyckte att Tyskland åter skulle bli ett starkt och mäktigt land, landet hade rätt till ”livsrum”. Det innebär att nazisterna tyckte att folk som de betraktade som mindre värda, exempelvis de slaviska folket i öster, skulle lämna ifrån sig områden till det ariska, tyska folket. 

fredag 16 september 2016

You can grow your intelligence

1 The brain is similar to a muscle, it changes and get stronger when you use it. 


2 The nerve cells (neurons) in the brain are connected to other nerve cells in a complicated network. When you learn new things, these connections in the brain multiply and get stronger. 


3 The more you challenge your brain to learn, the more you brain cells grow. 


4 The key to growing your brain is practice. 



5 The more a person learns, the easier it gets to learn new things because their brain ”muscles” have gotten stronger. 

torsdag 15 september 2016

Allt för min syster

Jag tycker att barnet gjorde rätt eftersom hon har rätt till sin egen kropp, det är inte hennes föräldrar som får bestämma vad hon ska göra med den. 

Filmen fick mig att tänka lite på döden. 

Jag tänker på hur det kan ha varit för hela familjen, men även för varje enskild person. 

Jag tänker även på hur det skulle kunna ha varit om det hade varit min familj som varit drabbad. 

Jag blir orolig att det ska drabba mig eller någon i min närhet. 

Jag tycker inte att det är okej att man klonar ett barn bara för att få ett identiskt barn som donator. 

Allas liv är lika mycket värda. 

Jag tänker på hur man ska göra för att gå vidare efter att något tragiskt har drabbat en familj. 

En annan sak jag tänker på är hur svårt det måste vara att acceptera att någon i ens närhet var dödssjuk. 


Dessutom stöttade mamman inte sina andra barn så som hon borde ha gjort. 

söndag 11 september 2016

För- och nackdelar med Versaillesfreden

Tyskland och de andra centralmakterna förklarades skyldiga till kriget och skulle betala ett mycket stort krigsskadestånd till ententens stater.

När Tyskland fick betala ett mycket stort skadestånd så blev landet mycket fattigt. När landet blev fattigt så fick de stänga alla industrier och då blev stora delar av befolkningen arbetslösa och utan arbete så hade de ingen inkomst heller. Utan inkomst så har de inte råd att köpa mat och om nästan ingen har råd att köpa mat och andra saker, så måste affärerna stänga och då blir ännu fler arbetslösa. Det slutade då med att det var många som svälte ihjäl. Det var också många som blev sjuka på grund av att de inte åt tillräckligt eftersom utan mat så blir kroppen mer mottaglig för sjukdomar. 

Eftersom Tyskland fick betala skadestånd till de andra länderna så blev de länderna rikare. De fick mer pengar, och det gjorde att invånarna inte behövde betala lika hög skatt. Då hade de råd till att lägga pengar på andra saker också. 
__________________________________________________________


Polen blev återigen ett självständigt land.

Det som var bra med att Polen blev ett självständigt land var att det inte längre behövde lyda det andra landet. De kunde ha egna regler och om de kan bestämma reglerna själv så är det kanske fler som är nöjda med reglerna. Det leder till att det sker färre brott och då känner sig fler trygga. De kan också ha en egen ledare som de är nöjda med. 

Det som var dåligt med att Polen blev ett självständigt land var att landet Polen hade ”lämnat” förlorade makten över de området. Eftersom de förlorade stora områden så fick de sämre inkomst, och med sämre inkomst så fick de dra ner på kommunala saker, och om de drar ner på kommunala saker så är det fler som blir arbetslösa. Och de som blir arbetslösa har ingen bra inkomst och då har de inte råd att köpa mat och andra saker, vilket leder till att affärerna inte säljer tillräckligt. Till slut kanske alla är arbetslösa. 

__________________________________________________________


Tyskland fick endast ha en mycket liten armé, alla tyska krigsskepp skulle överlämnas till britterna och inga tyska soldater fick finnas i Rhenlandet på gränsen mot Frankrike.

Det var bra för de andra länderna att Tyskland inte fick ha någon stor armé och att de inte fick ha några krigsskepp eftersom då skulle Tyskland antagligen inte starta fler krig och även om de gjorde det så skulle de nästan omöjligt kunna vinna ett krig med de förutsättningarna som Tyskland hade. Dessutom skulle den lilla armén lätt utplånas om de gick in i krig. 


Däremot var det dåligt för Tyskland att de bara fick ha en liten armé eftersom om något annat land fick för sig att starta krig med de eftersom det var en väldigt liten chans att de skulle klara av att vinna ett krig med de förutsättningarna de hade. Det var också dåligt att de inte kunde placera ut soldater där det behövdes och att de inte fick lov att ha några krigsskepp över huvud taget. 

måndag 5 september 2016

Lära@Lära v.36

Känner ni igen er?
Jag har också svårt att komma igång med att plugga ibland, men jag har aldrig struntat i att plugga. 
     
Vet ni någon annan som är som Rihem?
Nej, jag vet ingen annan som är som henne. 

Fick du någon något pluggtips? Vilket?
Ja, att man kan associera tex glosor med något så att man kan komma ihåg det med hjälp av bilder. Man kan också förhöra sig själv och så kan man använda sig av 10- minutersregeln och det innebär att man först tränar på tex glosorna, sen väntar man i 10 minuter innan man repeterar de igen och sen väntar man längre och längre mellan repetitionerna. 
Om inte: Hur brukar du göra när du pluggar?
Jag fick pluggtips, se ovan. 

Mojo - episode three season two

1. How does it feel to escape the dip? Can you have more than one dip?
It feels nice to escape from a dip, it feels like a relief. You can have a lot of dips. Sometimes you can have dip after dip, and sometimes you can have several dips at the same time.


2. Often we want to be the best at what we are doing. Instead of comparing our success with others, what kind of attitude can we have?
We can have that attitude that we are trying to be better than ourself, that we are competing against
yourself to be better.

3. In the video, Mojomus Edison says that failing is "learning new ways to improve." What does that mean?
That means that if you make mistakes then you have to learn how to fix them, and then you need to improve to make it right again.

Reflektion från en insändare - läxa v.36

Jag har läst en insändare från en gymnasietjej, och insändaren fanns i Expressen. Jag håller med henne om att det är elevernas fel att betygen blir sämre och sämre. Jag håller med henne eftersom det hon beskriver stämmer helt och hållet. Det är många som sitter och håller på med annat på lektionerna och det är anledningen till att betygen blir sämre och sämre.

Hon har också rätt i att lärarna lägger mer tid på att säga till vissa elever att fokusera och har därför inte lika mycket tid till att hjälpa de som faktiskt vill lära sig och är fokuserade på lektionerna. Det kan också vara en anledning till att betygen inte är lika bra som förr.

En av anledningarna till att eleverna inte gör rätt saker på lektionerna är deras extremt dåliga inställning, men lärarna kan inte göra något åt den dåliga inställningen eftersom den kommer hemifrån.

fredag 2 september 2016

Mojo - episode two season two

1. What should you do when you make a mistake?
You should learn from the mistake, so you do not make the same mistake several times. You can also take breaks in what you do to see what you make wrong so you don't do the same mistakes again. 


2. What will happen if you continue to repeat this process? Try using the word "neuron" in your explanation!
If you repeat and take breaks then the neurons in your brain is getting stronger and stronger. If you continue to repeat it then you in the end will do it automatically because you are so used to it.

3. So how do we escape the dip?
We escape the dip by learning from our mistakes and by learning how to tackle the problems. We can't let the problems break you, because if the problems break you then you will encounter a dip.

Mojo - episode one season two

1. What is a dip?
A dip is when you think something is to hard, that you aren't good enough. 

2. Where/what situations might we encounter a dip in?
It could be a dip if you feel that something is to hard to do, but it can also be if you have to do something you don't want to. That someone maybe force you to do something, then you don't feel that it's funny and then you encounter a dip.

3. What kind of emotions accompany a dip, and how can we stay positive?
A dip make you feel sad, maybe you are angry on yourself because you can't do a special thing and I think you maybe also can feel worthless.
To stay positive we can do things that make us happy, we can keep trying until we fix the problem, you will be happy when you fix it.