torsdag 22 september 2016

Sammanfattning celldelning

Alla celler förökar sig genom delning, och de encelliga organismerna blir fler till antalet. Under den större delen av en cells liv ligger kromosomerna huller om buller utan att synas men strax före en celldelning drar DNA - molekylerna ihop sig och då kan man se de genom ett mikroskop. 

En cell har normalt 46 kromosomer och vid strax innan celldelningen så har en cell 92 kromosomer. Vid delningen går 46 kromosomer till varje dottercell och på så vis får de lika många kromosomer som modercellen. En blivande människa består av en enda cell när en spermie smälter samman med en äggcell, men under fosterutvecklingen och medan barnet växer så delar cellerna väldigt mycket. 

Från början så trodde man att arvet fanns i blodet, och det är därför man fortfarande använder uttrycket ”blodsband” när man säger att man är släkt med någon. Men numera vet man att arvet överförs från föräldrar till barn med könscellerna, ägg och spermie, och alltså inte med blodet. 


Spermie och ägg bildas genom celldelning, men den celldelningen är annorlunda eftersom antalet celler minskar, de reduceras. Denna celldelning sker bara i äggstockarna och testiklarna. Människans könsceller har 23 kromosomer, och när ägget och spermien smälter samman vid en befruktning får barnet 23 kromosomer från mamman och 23 kromosomer från pappan, och det sammanlagda antalet blir alltså 46 kromosomer. 

1 kommentar: