söndag 28 augusti 2016

Orsakerna till första världskriget

Resonera om orsakerna till första världskriget. Använd gärna följande ord och begrepp i ditt resonemang: imperialism, kapprustning, militära allianser, nationalism, bristande demokrati och människors krigsvilja.

En av orsakerna till första världskriget var imperialismen* vilket innebär att de europeiska stormakternas regeringar tävlade om att erövra kolonier i Afrika och Asien. De lät de imperialistiska staternas regeringar att bygga stora krigsfartyg för att skydda sina kolonier och den lönsamma handeln. Storbritannien byggde en flotta som var världens mäktigaste, men i Tyskland så byggde man så många och stora krigsskepp att den brittiska positionen var hotad. Då satsade Storbritanniens regering på ännu större skepp och det var så kapprustningen började. Militärledningarna krävde större och bättre kanoner och fler soldater till sina arméer för varje år som gick.  

De visste att om ett krig skulle utbryta så skulle det bli mycket farligt och omfattande med så många soldater och så kraftiga vapen, och ledarna för de största staterna insåg att de behövde bygga allianser med pålitliga ”vänner” så att de inte råkade i konflikt med alla länder på en gång. Det var så ententen och centralmakterna. De två maktblocken minskade spänningarna mellan staterna som tillhörde respektive block, men det ökade spänningarna mellan blocken. 

Det skapades flera djupa konflikter i Europa pga nationalismen*. De franska nationalisterna ansåg att landskapen Alsace och Lorraine som Frankrike hade förlorat i kriget mot Tyskland skulle lämnas tillbaka till Frankrike igen, men det kunde inte de tyska nationalisterna gå med på. De tyska nationalisterna ville tvärt om göra Tyskland ännu större och mäktigare, och det var sånna konflikter som hotade freden mellan länderna. 

Det saknades ännu rösträtt i många av Europas länder för arbetar- och medelklassen trots att både socialister och liberaler hade krävt förändringar. De flesta länderna styrdes fortfarande av kungar eller kejsare, eller av ett parlament som bara delvis var folkvalda. Inga kvinnor och hade rösträtt och för männen var den i olika grad begränsad i de länderna som planerade för krig. Detta innebar att ett fåtal män som satt i ländernas regeringar kunde stänga in sig i ett sammanträdesrum och bestämma om ifall de skulle låta landet gå i krig utan att behöva tänka på vad folket tyckte om det. Det ökade alltså krigsriskerna att regeringarna inte var valda av hela folket. 
*Det kallas imperialism när någon tar makten över ett främmande område både politiskt och militärt. Redan tidigare hade Europas stater skaffat sig områden i andra världsdelar, men i slutet av 1800- talet blev det en kapplöpning om områden framför allt i Sydostasien och Afrika. Anledningen till att de erövrade områden var för att de behövde nya råvaror och marknader pga den växande industrin. Det var även ett sätt att visa makt och styrka, och genom att visa duglighet och styrka så ansåg de att de hade rätt att lägga under sig svagare länder och områden. 


*Franska revolutionen fick många följder så när Frankrike hotades från alla håll växte en känsla fram för det egna landet. Fransmännen blev nästan helt oövervinneliga när de gick i krig för sitt fosterland, men när Napoleon var herre i Europa väckte även hans arméer samma känslor i Europa. De besegrade ländernas medborgare ville se sina länder fria. Nationalkänslan växte fram när den franska armén bestämde över nästan hela världsdelen. Nationalkänslan var något nytt och den skulle bli en starkt politisk kraft i fortsättningen. Att folk har samma historia, talar samma språk och känner samhörighet med varandra också har rätt att bilda ett eget självständigt land, en nation är var nationalismen innebär. Det var mycket skrämmande för Europas furstar och kungar trots att det låter självklart för oss. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar